Shai…aiii! /de LAU

Erau acei ochi negri, în seara de noiembrie…M-am surprins uluitor de atrasă de zâmbetul lui și tot ce știam și mai urma să descopăr în acea seară a fost îndeajuns: the connection has been made! Oare despre cine vă vorbesc? Aiiii…evident că despre Shai! Mă înfioram atât de plăcut, pe măsură ce mă apropiam de filarmonica din Timișoara, unde l-am întâlnit pe Shai Maestro (pianistul de jazz).

Urmărindu-l pe scenă, în acea seară, mă regăseam în energia lui, în bucuria-i exprimată lin, în fiecare sunet, în cuvintele adresate publicului. Avea o carismă incredibilă, de om frumos și pasionat, cu aripi deschise către un zbor dincolo de sunet…Întâlnirea cu el s-a produs absolut întâmplător, după concert, când am ieșit din clădirea filarmonicii. Shai fuma o țigară în aerul rece de toamnă târzie iar eu i-am spus ceva de genul “Congrats, I admire you a lot”. S-a bucurat și am continuat apoi să vorbim ca niște oameni care se cunosc dintotdeauna. Am rămas acolo in fața filarmonicii, minute în șir, față în față cu un muzician cu ochi pătrunzători, bucurându-ne amândoi de aceasta întălnire.

Ce aș dori să spun despre el, ca instrumentist, are mult de-a face cu sound-ul său, care este un fel de marcă. Ceea ce cântă și cum cântă. În plus, forma mâinii lui pe pian m-a atras de la început, încă de când îl urmăream pe youtube, și am preluat-o instinctiv. Ornamentele din frazele lui au o sorginte culturală mixtă, descriind curbe melodice balcano-orientalo-occidentale, de o coloristică ritmică extrem de exotică, și cântate cu o naturalețe care îmi povestește despre Israelul netrăit de mine. Cunoscându-l pe Shai, cu muzica și cu spiritualitatea lui, cu luciditatea lui împletită în jocul exuberant al manifestării sale, m-am îndrăgostit de o cultură întreagă. Shai face parte din My Road To Ithaka, din drumul meu spre mine, din drumul printre oglinzi.

M-a prins de mână și m-a ținut câteva minute, spunându-mi pe un ton incredibil de cald: “Laura, I am so grateful that you love my music. This is much more important then succes. Thank you so much.

Shai a venit după o jumătate de an la Alba Iulia, la Festivalul Alba Jazz . Cineva din echipa lui m-a sunat să mă întrebe câți oameni vor veni la concertul din Piața Muzeului; brusc, am simțit cât de importantă devenise citadela noastră pentru câteva zile. Și da, era adevărat, Alba Iulia conta în lumea artistică, pe bune…Și din nou nu am mai avut sentimentul locului, eram oriunde în lume, în orice loc în care artiștii mari merg să concerteze.

Visul meu era pe cale să se împlinească! Îmi amintesc câtă emoție m-a cuprins în aeroportul din Sibiu, când Shai Maestro, Ziv Ravitz și Jorge Roeder au apărut surâzând, ca și cum m-ar fi cunoscut dintotdeauna. M-au îmbrățișat îndelung, fiecare, și am rămas câteva minute bune acolo, la SOSIRI, pentru a ne bucura de bucuria întâlnirii. Păreau relaxați și neobosiți, deși se aflau în turneu mondial cu noul album”Untold Stories”Am realizat atunci că aveam lângă mine trei tipi foarte pasionați de jazz, care tratează acest fapt cu mult profesionalism; se vedea că au grijă de ei pentru a rezista ritmului turneului și pentru a avea prestații din ce în ce mai bune. La nivelul acela, artiștii se dau pe ei mai departe, purificându-se necontenit.

Pe drum spre Alba Iulia, ne-am povestit câte și mai câte, ei mai mult, eu mai puțin, fiind foarte atentă la conversațiile și la preocupările lor de muzicieni de jazz din New York aflați într-o mașină, in drum spre Alba Iulia. M-au făcut mult să râd, erau atenți la mine și mi-au spus că am un zâmbet frumos. Îmi aduc aminte cât de impresionați au fost de faptul că le-am pregătit personal pungi cu fructe, biscuiți și ciocolată. Știți voi, acele detalii care contează

Ceea ce a urmat la Alba Iulia, concertul în sine, a fost un regal, un privilegiu pentru simțuri. Nici musca nu se auzea in public, atât de captați erau toți. Visul meu s-a împlinit și, în plus, a născut o prietenie frumoasă. Abia aștept să vină ziua când Shai Maestro vine la un concert de-al meu 🙂

GIVE IT A SHARE:

Share on facebook
Share on whatsapp

This website is using cookies

Please confirm, if you accept our Privacy Policy. You can also decline it, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.